poniedziałek, 25 września 2017

Przepis: Orzechowe curry

Chciałam zrobić chicken kormę, ale skończyło się na wariacji na temat curry, a do garna trafiło to, co miałam pod ręką. I nieskromnie mówiąc wyszło najlepsze curry, jakie kiedykolwiek jadłam, idealnie słodko-ostre.

Składniki

  • 500 g mięsa z kurczaka
  • cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 4 bardzo czubate łyżeczki masła orzechowego
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki chili
  • sok z limonki (z połowy cytryny też da radę)
  • pół łyżki cukru/miodu/stewii

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek siekamy, chwilę podsmażamy.
  2. Dorzucamy curry oraz resztę przypraw. Całość smażymy do czasu powstania pasty cały czas mieszając.
  3. Dorzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i pozwalamy mięsu się ściąć.
  4. Dorzucamy masło orzechowe, sok z limonki/cytryny, słodzik i porządnie mieszamy.
  5. Na koniec wlewamy mleko kokosowe i gotujemy około 15 minut. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć.
Et voilà! Podajemy z ryżem i jemy aż uszy się trzęsą :)